Брюксел отложи решението за гранична служба на ЕС за юли
Брюксел отложи решението за гранична служба на ЕС за юли / БГНЕС, архив

До юли трябва да се вземе решение за създаване на агенция на ЕС за гранична и брегова охрана. Това обяви след заседанието в Брюксел на Съвета на вътрешните министри на ЕС Клас Дейкофф, държавен секретар по сигурността и правосъдието на Нидерландия, която в момента е ротационния председател на ЕС.

"Ние съгласувахме три насоки в работата на тази структура (бел.ред. бъдещата гранична служба). Тя ще трябва да предоставя информация за миграционните потоци, да посочва слабите места в охраната на външните граници на ЕС, а също бързо да реагира при възникващите гранични опасности. Политическото решение трябва да бъде постигнато през юли", заяви Дейкофф.

Над 100 000 мигранти влезли в Европа само от началото на 2016-а

В същото време той добави, че основната отговорност по охрана на границите на ЕС лежи върху външните държави на ЕС, а не върху структурите на ЕС.

На свой ред еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос подчерта, че създаването на такава агенция остава приоритет за Еврокомисията и то трябва да бъде одобрено до края на юли.

Миналия декември Европейската комисия предложи в Европарламента охраната на външните граници да се превърне в наднационална задача. За целта тя предложи на базата на действащата гранична служба "Фронтекс" да бъде създадена нова наднационална общоевропейска служба за охрана на външните граници и бреговата охрана.

Източник: БГНЕС